Datamaskinens historie

Hva ville du gjettet om noen spurte deg når de første datamaskinene kom? 80-tallet? 70-tallet? Da tar du nok dessverre feil. Allerede på 30-tallet brukte den amerikanske marinen primitive datamaskiner ombord på ubåtene sine for å kunne regne ut hvordan man treffer mål i bevegelse med torpedoer. Men selv om disse teknisk sett kunne kalles datamaskiner tok det lang tid før noe som ligner på dagens maskiner dukket opp.

Vi har kommet langt

Selve begrepet “computer” betyr en maskin som kan utføre aritmetiske og logiske oppgaver automatisk. Dette kan teknisk sett inkludere oppfinnelser fra Kina i det andre århundre som kunne regne ved hjelp av tråder og kuler, men la oss holde oss til den elektroniske varianten. Også disse har kommet langt, og de flate og elegante maskinene vi sitter med i hånda stammer fra gigantiske maskiner du ikke hadde fått plass til i stua.Det som før kun ble brukt av høyt utdannede fagfolk til utregninger og lagring av enkel informasjon kan du i dag bruke på bussen for å se en film, chatte med venner eller finne måter å vinne penger på hos Norsk Nettcasino. Hadde vi kunnet reise tilbake i tid og fortelle mennesker på 1930-tallet at vi i fremtiden kunne ha tilgang på all oppsamlet kunnskap gjennom menneskehetens historie i lommen hadde de antageligvis trodd vi var gale. Men kanskje mest fordi vi faktisk hadde reist tilbake i tid.

Hvordan ser fremtiden ut?

Så hva kan fremtiden by på når det kommer til teknologi? Allerede de siste 10 årene har det skjedd store fremskritt, og det vil nok skje enda mer de neste 10 årene. Et nytt populært uttrykk er augmented reality – kombinasjonen av den fysiske virkeligheten vår og den virtuelle. Dette virker kanskje litt skummelt og rart, men vent og se. Folk var også skeptiske til elektrisk lys en gang i tiden.